header blue orig

 FORDÍTÁS: C. Seidler asszony, áttekintette R. Sporre-Willes, E. Peper és C. Bailey asszony / hivatalos változat DE.

SZÁRMAZÁS: Németország.

AZ EREDETI ÉS ÉRVÉNYES STANDARD KIADÁSI DÁTUMA: 2012.10.08.    

ALKALMAZÁS: Kísérő és őrző-védő kutya

FCI-CSOPORTBEOSZTÁS: 2. fajtacsoport   Pincserek, schnauzerek, molosszusok,hegyi pásztorkutyák - Svájci pásztorkutyák.                                          2..1  Molosszusok, dog típusúak.

Munkavizsgára nem kötelezett.

1 - orr
2 - orrhát
3 - felső ajak
4 - orrnyereg (stop)
5 - pofa
6 - agykoponya
7 - torokél
8 - fülek
9 - nyak
10 - tarkó
11 - mar
12 - hát
13 - far
14 - medence
15 - faroktűzés
16 - farok

 standard1

17 - előmell
18 - bordázat
19 - alsó bordaív
20 - lapocka
21 - felkar
22 - könyökízület
23 - alkar
24 - elülső lábízület
25 - mellső lábközép
26 - lábujjak
27 - hímvessző
28 - comb
29 - térdkalács
30 - alsó lábszár
31 - csánkgumó
32 - csánkízület
33 - hátulsó lábközép

 

RÖVID TÖRTÉNETI ÁTTEKINTÉS: A mai német dog egyik előfutárának a régi "Bullenbeisser" (Bulldog) fajta tekinthető, valamint a (vadász- és vaddisznós kopók), melyek az erős masztiff vagy angol típusú kutyák és a gyors és ügyes agarak között voltak. A Dogge kifejezést elsősorban a nagy, erőteljes kutyákra használták, nem kimondottan egy fajtára. Később különböző nevekkel, mint ulmi dog, angol dog, dán dog, hajtókan, disznófogó és nagy dog illeték a kutyákat a színük és méretük szerint.
1878-ban megalakult Berlinben a Hetek Bizottsága, mely aktív tenyésztőkből és bírókból állt, és melynek elnöke Dr. Bodinus volt. A bizottság döntött arról, hogy csoportosítja az előbb megnevezett változatokat "NÉMET DOG" név alatt. Evvel lefektették a különböző német fajták tenyésztésének alapjait.
1880-ban a berlini kiállítás alkalmából született meg az első német dog standard. 
Ezt a standardot 1888 óta a "Deutsche Doggen Club 1888 e.V." (Német Dog Klub, regisztrált klub 1888 óta) gondozza és az évek folyamán gyakran átnézte. A jelenlegi standard megfelel az FCI követelményeinek.

ÁLTALÁNOS MEGJELENÉS:

A német dog előkelő megjelenésével, nagy és erős jól szerkesztett testfelépítésével egyesíti magában a büszkeséget, az erőt és az eleganciát. Lénye nemes és harmonikus megjelenéssel párosul, arányos vonalvezetése, kifejezésteljes koponyája úgy hat a szemlélőre, mint egy nemes szobor. Sosem durva vagy túl finom felépítésű, a nemi jelleg egyértelmű. Ő a kutyafajták Apollója.

FONTOS ARÁNYOK:

A test szinte kvadratikus megjelenésű; ez különösen érvényes a kanokra. A szukák törzse lehet egy kicsit hosszabb.

 VISELKEDÉS/TEMPERAMENTUM:

 Barátságos, szeretetteljes és hűséges a gazdájával szemben, az idegenekkel szemben tartózkodó. Magabiztos, rettenthetetlen, könnyen vezethető, tanulékony kísérő és családi kutya, akinek ingerküszöbe magas és viselkedése agresszivitástól mentes.

 FEJ:

 Az összmegjelenéssel harmonizálva hosszan nyújtott, keskeny, markáns, kifejezésteljes, finoman "metszett" különösen a szemek alatt. Sosem ék alakú. Az orrhegy és a világosan hangsúlyozott orrnyereg (stop) közötti távolság lehetőleg azonos a stop és a gyengén kifejezett nyakszirtcsont közötti távolsággal. A pofa (fang) és a koponya felső vonalai egymással párhuzamosan futnak. Elölről nézve a koponya keskeny, az orrhát széles.

 AGYKOPONYA:

 Koponya: A szemöldök íve jól fejlett, de nem lehet kiemelkedő. 

Stop: Hangsúlyos.

 ARCKOPONYA:

 Orrtükör: Jól fejlett, inkább széles, mint kerek, nagy orrnyílásokkal. Fekete színű, kivéve a harlekin (fehér alapon fekete foltos) dogokat. Ennél a színváltozatnál a fekete orr a kívánatos, a fekete foltos vagy hússzínű orr még megengedett. A kék egyedeknél megengedett az antracit (fakó fekete) színű orrtükör. 

Arcorr (Pofa): Mély, lehetőleg derékszögű. Az orrhát sose legyen konkáv, konvex, vagy sasorr. 
Ajkak: Jól felismerhető ajakszeglet. Az ajkak ne legyenek kevéssé vagy túlzottan lelógók. Az ajkak sötéten pigmentáltak. A foltos dogoknál megengedett a hiányosan pigmentált vagy hússzínű ajak. 
Állkapcsok/fogak: Jól fejlett, széles állkapocs és állcsont. Erős, egészséges és hiánytalan fogazat, ollós harapás (42 fog a fogképletnek megfelelően).  A teljes ollós harapástól való bármilyen eltérés (kivéve PM1-ek az alsó állkapcson) nagyon nemkívánatos.
Pofák: A pofaizmok csak kissé fejlettek és semmiféleképpen se kiugrók.
Szemek: Közepes nagyságúak, élénk, értelmes, barátságos kifejezésű, lehetőleg sötét színűek, mandulavágásúak, jól záródó szemhéjakkal. Egymástól nem túl távolállóak és nem metszettek. A szemhéjak nagyon jól ráfekszenek a szemekre. A világos, átható vagy borostyán szín nem kívánatos. A kék dogok kissé világosabb szemszíne megengedett. A foltos dogoknál megengedettek a világos vagy a különböző színű szemek.  
Fülek: Természetes lógó fülek, magasan de nem a koponya tetején vagy alacsonyan lógóan tűzöttek. Közepes nagyságúak, a fülek elülső széle a pofára simul, de nem lapulnak a fülek a koponyához és nem is állnak el a koponyától.

 NYAK:

 Hosszú, száraz, izmos. Nem rövid vagy vastag. A törzshöz jól illeszkedik, a fej irányában enyhén vékonyodik, szépen ívelt tarkóvonallal. Egyenes tartású de kissé ferdén előre nyúló, de nem szarvasnyak. A nyaklebernyeg és a laza torokbőr nagyon nemkívánatos.

 TÖRZS:

 Mar: Az erős törzs legmagasabb pontja. A mart a lapockacsontok felső széle alkotja, mely a gerinccsigolyákon túl nyúlik. 

Hát: Rövid és feszes, megközelítőleg egyenes hátvonal, hátrafelé csekély mértékben lejt. A hát sosem hosszú ill. a felső vonal sosem emelkedik a far irányában.
Ágyék: Enyhén ívelt, széles, erősen izmolt.
Far: Széles, erősen izmolt, a keresztcsonttól a faroktőig enyhén csapott és észrevétlenül fut a farok illeszkedésébe. A far sosem lejt meredeken ill. sosem teljesen lapos.
Mellkas: A könyökízületig nyúlik. Jól ívelt, messze hátranyúló bordák. A bordák sosem dongásak vagy laposak. A mellkas megfelelő szélességű, sosem kelt lapos benyomást. Kifejezett előmell, viszont a szegycsont nem túl hangsúlyos. 
Alsó vonal és has: A has hátrafelé jól felhúzott, a mellkas alsó részével szép ívű vonalat képez. Az anyai feladatok ellátás után a szukáknak ne legyen megereszkedett hasa.

 FAROK:

 Hossza a csánkig ér. Ne legyen túl rövid vagy hosszú. Magasan és szélesen tűzött, de sem túl magasan sem túl szélesen, a vége felé fokozatosan elvékonyodik. Nyugalmi állapotban természetes ívvel lelóg, izgalmi állapotban vagy futás közben enyhe szablyaformájú ívet képez, de nem emelkedhet a hát vonala fölé. A kampó alakú vagy kunkorodó farok ill. az oldalt tartott farok nagyon nemkívánatos. A kefefarok nem kívánatos.

 VÉGTAGOK

 ELSŐ VÉGTAGOK:

 Általános megjelenés: Jól szögeltek erős csontozattal és izmokkal.

Vállak: Erősen izmoltak. A hosszú és ferdén fekvő lapockacsont a felkarral körülbelül 100-110 fokos szöget zár be. 
Felkar: Erős és izmos, a testhez jól simul, valamivel hosszabb, mint a lapockacsont. 
Könyök: Nem fordulhat sem ki-, sem befelé.
Alkar: Erős és izmos, elöl- és oldalnézetből is tökéletesen egyenes. 
Elülső lábtőízület: Erős és stabil, csak jelentéktelen módon emelkedik ki az alkar szerkezetéből. 
Mellső lábközép: Erős, elölről nézve egyenes, oldalról nézve kissé előre irányul. 
Mellső mancsok: Kerek formájúak, magasan boltozottak, szorosan záródó lábujjakkal (macskamancsok). A karmok rövidek, erősek és lehetőleg sötét színűek.

 HÁTULSÓ VÉGTAGOK:

 Általános megjelenés: Az egész csontozat erős izomzattal borított, ami a farnak, a csípőnek és a comboknak széles és legömbölyített kinézetet ad. Az erőteljes és jól szögellt hátsó végtagok hátulnézetből párhuzamosak a mellső végtagokkal. 

Comb: Hosszú, széles és nagyon izmos.
Térd: Erős, szinte függőlegesen áll a csípőízület alatt. 
Alsó lábszár: Hosszú, a comb hosszával közel azonos hosszúságú, jól izmolt. 
Csánkízület: Erős, stabil, nem fordulhat sem be-, sem kifelé. 
Hátulsó lábközép: Rövid, erőteljes, majdnem merőlegesen áll a talajon. 
Hátulsó mancsok: Kerek formájúak, magasan boltozottak, szorosan záródó lábujjakkal (macskamancsok). A karmok rövidek, erősek és lehetőleg sötét színűek.

 MOZGÁS:

 Harmonikus, hajlékony, térölelő, enyhén ruganyos, melynél a végtagok elölről és hátulról nézve párhuzamosan mozognak. Sohasem rövid léptű és soha sem poroszkál.

 BŐR:

 Feszesen a testre simul, az egyszínű kutyáknál jól pigmentált. A foltos dogoknál a pigmentáció túlnyomórészt a foltoknak megfelelő.

 SZŐRTAKARÓ:

 Szőr: Nagyon rövid és sűrű, testre simuló, fényes. Ne legyen soha érdes tapintású, matt vagy kettős szőrzet.

 Szín: A német dogokat három színváltozatban tenyészik: sárga és csíkos, foltos és fekete, továbbá acélkék.

 Sárga: A világos aranysárgától a telt aranysárgáig; kívánatos a fekete maszk. Ne legyen szürkéssárga, kékes sárga vagy kormos sárga. Nincsenek fehér jegyek. 

Csíkos: Az alapszín a világos aranysárgától a telt aranysárgáig terjed, a csíkok fekete színűek, lehetőleg egyformák és tisztán kirajzolódnak, a bordák irányában futnak, nem elmosódottak. Kívánatos a fekete maszk. Nincsenek fehér jegyek. 
Foltos /Harlekin/: Az alapszín tiszta fehér, lehetőleg tűzés nélkül, az egész testen jól eloszlott, nem egyforma alakú, "tépett" formájú, lakkfekete foltok. Nem kívánatosak a szürke, kék  vagy barnás foltok. A kékesszürke tűzés sem kívánatos. Az úgynevezett "szürketigris" egyedek /fekete foltok túlnyomórészt szürke alapon/ megjelenése nem tekinthető kívánatosnak de nem zárhatók ki. 
Fekete: Lakkfekete, de megengedettek a fehér jegyek a mellkason és a mancsokon; ide sorolható a kabátos dog is, amelynél a fekete szín kabátszerűen borítja a testet, az arcorr, a nyak, a mell, a has, a lábak és a farokvég pedig fehér színű. Ide sorolandó a táblás dog is, melyeknél fehér az alapszín melyen nagy fekete foltok helyezkednek el. A fekete színben sose legyenek sárga vagy barna vagy kékes árnyalatok.
Kék: Telített acélkék, megengedettek a fehér jegyek a mellkason és a mancsokon. Hibás a sárgás árnyalat vagy a kékesfekete szín.

 MÉRET ÉS SÚLY:

 Marmagasság:                   

Kanok: legalább 80 cm, ne haladja meg a 90 cm-t. 
Szukák: legalább 72 cm, ne haladja meg a 84 cm-t.

 HIBÁK:

 A fentiektől való bármilyen eltérés hibának tekintendő, aminek elbírálása arányos az eltérés fokával és a kutya egészségére és jó közérzetére gyakorolt hatásával.

 • Túl kevés stop.
 • Beforduló ajak (az állkapocs és az állcsont fogai közé csípődik).
 • A metszőfogak szabálytalan elhelyezkedése, ami mellett a harapás helyes marad. Túl kicsi fogak. Részleges harapófogó harapás.
 • Kidülledő vagy túl mélyen ülő szemek.
 • Laza, túlterhelt vállak. Meredek elhelyezkedésű lapockacsont
 • Laza könyökök.
 •   Görbült vagy túlhajlott alkar a lábtőízület felett.
 • Feltűnően gyenge, túl ferde, túl egyenes lábközép.
 • A hátulsó végtagok szögellése túl nagy vagy túl kicsi.
 • Túl nyított, vagy zárt hátulsó végtagszögellés, tehénállás, szűken állás, hordóállás.
 • Lapos, hosszú, süllyedt mancs,

 SÚLYOS HIBÁK:

 • Nem elég magabiztos, félénk, ideges a kutya.
 • Alma alakú fej és túl kiugró pofaizmok.
 • Kifelé, illetve befelé forduló szemhéjak, látszik a piros pislogóhártya.
 • Nyerges hát vagy pontyhát.
 • Túl csapott far.
 • A kutya állandóan poroszkál. 
 • Betört farok vagy vágott farok.

 KIZÁRÓ HIBÁK:

 • Agresszív vagy túlzottan félénk kutyák.
 • A bármilyen fizikai vagy viselkedésbeli eltérést mutató kutyát ki kell zárni.
 • Félelemből harap, alacsony ingerküszöb.
 • Májszínű orrtükör, hasított orr.
 • Előreharapás, hátraharapás, keresztbe harapás, harapófogó harapás, hiányzó fogak, kivéve két P1 az alsó állkapcson.
 • Ektrópium, entrópium vagy macroblepharia. Különböző szemszín az egyszínűeknél. Vizeskékszem.
 • Világoskék vagy különböző színű szemek az egyszínű kutyáknál, kivéve a harlekin dogokat.
 • Megtört farok (azaz deformált csigolya).
 • A sárga és a csíkos kutyáknál színhibák: ezüstkék, vagy izabella szín, fehér gallér, mancsok vagy zoknik és farokvég.
 • A foltos kutyáknál színhibák: fehér szín minden fekete jel nélkül /albínó/, süketség, az úgynevezett porcelántigris /ez fehér alapon túlnyomóan kék, szürke, sárga vagy csíkos foltozású/.
 • A kék kutyáknál Színhibák: Fehér gallér, fehér zoknik, fehér farokvég.
 • Süketség.
 • A minimális magasságot nem éri el.

 N.B: A kanoknak két látható, normális fejlettségű herével kell rendelkezniük, melyek teljesen a herezacskóban helyezkednek el. 

 DDK calligraphic layout

DDK calligraphic layout